Julemanden

 
11-11-2010
Juleleksikon

Julemanden er en mytisk person i visse kulturer, der juleaften uddeler gaver til de artige børn. Julemanden går i andre lande under navne som Santa Claus (USA), Father Christmas (England), Jultomten (Sverige) og Julenissen (Norge). Myten om Julemanden er især udbredt i USA og Tyskland (hvorfra myten stammer).

Myten fortæller, at julemanden er en småfed mand med langt hvidt skæg og et meget kraftigt grin - Ho ho ho. Juleaften tager julemanden afsted på sin slæde trukket af 12 rensdyr med Rudolf i spidsen, for at dele gaver ud til alverdens børn. For at komme ind i husene med gaverne, kravler han ned igennem skorstenen. Resten af året bor han sammen med sine nisser og laver alt legetøjet. Hvor julemanden rent faktisk bor er der en del diskussion om. Steder der har været forslået er f.eks. Grønland, Nordpolen, Tyrkiet og Finland.

Julemanden er oprindeligt baseret på Sankt Nikolaus, som var en tyrkisk biskop, der var kendt for at dele gaver ud til de fattige.

Det hævdes ofte at julemandens røde og hvide farver oprindeligt stammer fra reklamer for Coca-Cola, der viste julemanden i disse farver, men dette kan ikke direkte siges at være helt sandt, da man allerede før reklamernes fremkomst i USA ofte havde portrættere julemanden i disse farver. Til gengæld må det konstateres at fremstillingen af julemanden, der hidtil havde været yderst varieret, er blevet standardiseret efter Coca-Colas reklame fra 1931: tyk med stort, hvidt skæg og hvid vams samt et bredt bælte om maven.

 
 
Find information om: jul guiden guide
(Hovedkategori: Juleleksikon)